Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Bilinçsiz kredi kartı kullanan tüketicilerin karşılaşabilecekleri bir durum olan yasal takibin başlaması, kredi kartı borcunun 90 gün boyunca ödenmemesi durumunda başlamaktadır. Son ödeme gününe kadar kredi kartı asgari ödeme tutarını ödemediğiniz ya da hiç bir ödeme yapmadığınız durumda kredi kartınız gecikmeye girer. Banka uyarı niteliğinde bir mektup ya da e-posta gönderir. Bunun neticesinde yine de ödeme yapılmazsa ilk olarak kredi kartı nakit para çekmeye kapatılır. Bu gelişmeden sonra bilgileriniz Kredi Kayıt Bürosu’nda iletilir ve kredi kartınız 30 gün gecikmeli kartlar grubuna dahil olur.

Kredi Kayıt Bürosu’na iletildikten sonra kart sahibine tekrar bir uyarı gönderilir, bu uyarı sonrası hala ödeme yapılmamışsa bu sefer kartınız alışverişe kapatılır. Bunun sonucunda kartınız 60 gün gecikmeli kartlar grubuna dahil edilir.

60 gün gecikmeli grubuna dahil olmanız, diğer bankalarla olan ilişkilerinizi de olumsuz yönde etkileyecektir. Çünkü bu gruba dahil olan tüketicilerin bilgilerine bütün bankalar ulaşabilmektedir. Özellikle kredi kullanma talebiniz bu durumda reddedilecektir. Ayrıca bu gruba dahil olduktan sonra ödeme yapsanız dahi bu gruptan çıkmanız bir kaç yılı bulabilir.

90 günün sonunda ise kart kullanıcısına yasal bir ihtar belgesi iadeli taahhütlü olarak gönderilir ve borcun tamamını ödemesi istenir. Bunun için 15 gün süre verilir. Bankadan ödeme planı talep edilebilir. Kart borcu 4 ya da 5 taksite bölünür. Müşteri bu plana da uymazsa yasal takip süreci başlar. Bundan sonra artık avukatlar yasal takip yoluna gider. Bu işlemlere uğrayan bir kredi kartı sahibinin ise artık kredi notu çok düşmüştür. Yaklaşık 4-5 yıl süresince artık yeni bir kredi kartı ya da kredi alması mümkün olmaz.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir