Konut Kredisi Masrafları

Konut Kredisi Masrafları

Konut kredisi ya da herhangi bir başka kredi için başvuru yapılacağı zaman, tüketici genellikle faiz oranlarını dikkate almaktadır. Gayet tabi doğru bir  davranıştır ancak kredi faiz oranlarının yanı sıra özellikle düşük tutardaki krediler için masraflarda bir hayli önem arz etmektedir. Bu yazımızda konut kredisi masraflarını sizler için maddeler halinde sıraladık:

  • Dosya masrafı : Konut kredilerinde 500 ile 2,500 TL arasında değişen dosya masrafı tutarı vardır.

  • Ekspertiz ücreti: Bu ücret kredi kullanacak olan tüketicinin almayı planladığı evin asıl değerinin belirlenmesi için SPK lisansına sahip uzmanlara ya da bu lisansa sahip kuruluşlara verilen ücrettir. 350 ile 750 TL arasında değişmektedir.

  • Kredi komisyonu: Düşürülen faizler karşılığından önceden tahsilatı yapılan bir ödemedir. Özellikle düşün faizli kredilerde kredi komisyonu tutarına dikkat edilmelidir.

  • İpotek fekki ücreti: Bu ücret teminatlı krediler için ipoteğin kaldırılması sürecindeki evrak masraflarına karşılık bankaların talep ettiği bir ücrettir ve bazı bankalar tarafından konmayabilir.

  • İpotek tahsis ücreti: Konut kredisi başvurusu için bankanın teminat olarak alacağı eve konulacak ipotek masraflarını içeren 200-350 TL olan bir masraftır.

  • Erken ödeme cezası: Konut kredisi ödeme işlemini vadesinden önce bitirmek için başvuranlara % 2 maksimum oranda uygulanır.

*Hesap işletim ve Ekstre Gönderim Ücretleri: Kredi ödeme süreçlerinde yapılan uygulanan hesap işlem ücreti ve kredi ödeme durumunu içeren ekstre gönderim ücretleri de kredi veren bankalar tarafından kredi sahibinden alınır.

  • DASK, Konut Sigortası ve Hayat Sigortası: Kredi sigorta işlemleri yeni düzenlemelerle zorunlu halden çıkmakla birlikte bazı bankalarca ya da tüketici tercihine göre konulabiliyor. Konut sigortası, kredi alınan bankadan başka bir bankadan da alınabilip 100-150 TL arasındadır. Hayat sigortası de aynı şekilde yapılmakla birlikte yapılmama serbestliği de vardır. Ferdi kaza sigortaları ihtiyaç ve konut kredisi için zorunlu değildir.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir