Yıllık Maliyet Oranı Nedir?
İnsanlarda özellikle bankacılık ve finans konularında kulaktan dolma bilgiler çok fazla. Örneğin, faiz oranlarının düşmesi demek bankaların verdiği kredilerin maliyetlerinin de otomatikman düşmesi demek değildir. Şu bir gerçektir ki kredinin içerdiği masraflar ve ekstra ödemeler sebebiyle düşük faizli bir kredi kullanmak çoğu zaman yüksek faizli bir krediden daha maliyetli olabilir. Zira bir kredinin gerçek maliyetini oluşturan ögelerin bilinmesi kredi maliyetini de ortaya çıkaracaktır. Türüne göre kredi maliyeti başta kredi faiz oranı olmak üzere dosya masrafı, ekspertiz ücreti, istihbarat ücreti, hukuki hizmet bedeli, kredi tahsis ücreti, kredi hayat sigortası, kasko gibi maliyetlerden oluşur.
Sigorta maliyetleri kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte (kişinin yaşı, aracın cinsi, konutun değeri gibi vs. nedenlerden dolayı) diğer maliyetler başlangıçta bellidir. Dolayısıyla tüm bu maliyetlerin hesaba katılarak oluşturulan bir oran aslında bize kredimizin gerçek maliyetini (faiz oranını) verecektir. Yıllık Maliyet Oranı (YMO) olarak adlandırılan oran işte kredimizin tabela faiz oranının dışında gerçek maliyetini yansıtan faiz oranını gösterir. Dolayısıyla kredileri değerlendirirken artık tüketicinin yapması gereken, tabela faiz oranlarına değil ve fakat YMO oranlarına bakmak ve kredileri buna göre kıyaslamaktır.
Yıllık Maliyet Oranı Nasıl Hesaplanıyor?
Kredi için tahsil edilen tüm faiz, masraf ve vergilerin dahil edildiği bir formülasyonla aylık efektif faiz oranı (aylık masraflar dahil faiz oranı) bulunur. Bu oran artık kredinizin gerçek faiz oranı gibi de okunabilir. Bu oranın 12 ile çarpılmasıyla da yıllık maliyet oranınız bulunmuş olur.