Kredi Kartı Nasıl İptal Ettirilir? Kredi Kartı Kapatma İşlemi
Ülkemizde kredi kartı kullanımı oldukça yaygındır. Ancak kredi kartı kullananların birçoğu kredi kartlarını bilinçsizce kullanmakta ve bunun sonucunda çeşitli olumsuzluklarla karşılaşmaktadırlar. Özellikle taksitle yapılan alışveriş sayılarının birikmesinden sonra ödeme sıkıntıları yaşanabiliyor, kredi kartı dönem borcunun tamamının ödenmediği durumlarda da faiz işliyor. Yaşanılan olumsuzluklar sonucunda tüketici, kredi kartı iptali talep ediyor.
Uyarı: Yıllarca kredi kartı mağduriyeti yaşadım. Öğrencilik hayatım kredi kartlarına evimden gelen tüm parayı yatırarak geçti. Farklı kişilere yol gösterme amacı ile alt bölümde sizlere yol göstermesi için kapsamlı bir makale hazırladım.
Kredi kartı iptali nasıl yapılır, kredi kartı nasıl kapattırılır?
Kredi kartı iptal işlemi için kartın alındığı bankaya müracaat etmek gerekiyor. Bankaya kredi kartını kapattırmak için gittiğinizde her bankada olduğu gibi banka personeli kredi kartı iptal talebinizden vazgeçmeniz için çeşitli şeyler söyleyecektir. Buna hazır olmakta fayda var ?
Kredi kartı borcu, kredi kartı kapattırma işleminde önemlidir. Eğer kredi kartının hiç bir borcu bulunmuyorsa iptal başvurusundan sonra en geç 1 haftalık bir süreçte kredi kartı kapanır. Ancak kredi kartının borcu bulunuyorsa, kredi kartı borcu için yapılandırma işlemi yapılabilir. Kart borcu toplanarak hesaplanır ve taksitlere bölünür.
Kredi kartını kapattırmak için neler gerekli?
Borcu olmayan bir kredi kartının kapatılması işleminde, birçok banka için, herhangi bir dilekçe veyahut yazılı bir iptal başvurusu gerekmemektedir. Kredi kartı kapattırma işlemi için Nüfus Cüzdanı ve iptal edilecek olan kredi kartı gerekmektedir. İptal işleminden sonra kredi kartını banka almaz. En geç bir hafta içerisinde kredi kartı iptal edileceğinden dolayı, iptal talebinden bir hafta sonra bankanın müşteri hizmetleri aranarak teyit ettirilir ve iptal işlemi gerçekleştiyse kredi kartı kırılıp atılabilir.
Kredi kartı iptal işlemi müşteri hizmetlerinden yapılabilir mi?
Evet, bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kredi kartı iptal başvurusunda bulunabilirsiniz. Borcu olmayan bir kredi kartı için müşteri hizmetleri yeterli olacaktır, eğer borcu var ise iptal işlemi için banka şubesine gidilmesi gerekmektedir.
Ödenmemiş Borcum Var, Kredi Kartımı Kapatabilir miyim?
Kredi kartı kullanıcıları çeşitli nedenlerle kredi kartını kapatmak isteyebiliyor. Ancak hala devam eden taksitler ya da mevcut borç durumu tedirginlik yaratıyor. Aslında borcunuzu ödemek için borç kapatma kredisi de kullanabilirsiniz. Bu konuya değineceğiz ancak öncesinde konuyla ilgili merak edilen sorulara kısaca yanıt verelim. Hala borcunuz varken de kredi kartı kapatma işleminizi yapabilirsiniz. Bu durum taksitleri devam edenler için de geçerlidir.
Kredi kartınızı kapatabilmeniz için mutlaka borcunuzun tamamını ödemiş olmanız gerekmiyor. Borçlarınızı kartınız kapatıldıktan sonra ödemeye devam edebilirsiniz. Borcu olanlar da rahatlıkla kredi kartı iptali işlemini yapabilir. Fakat kredi kartını kapatmakla iptal etmenin farklı işlemler olduğunu unutmayın. Dolayısıyla bankaya gittiğinizde kapatma mı yoksa iptal dilekçesi mi vereceğinizi ayırt etmeniz gerekiyor. İptal edilen kredi kartı yeniden kullanılamaz. Kapatılan kart ileride yeniden açtırılabilir.
Kapatmak ile İptal Etmek Farklı İşlemlerdir
Eğer kredi kartı iptal dilekçesi verirseniz bu durumda kredi kartınız kullanıma tamamen kapatılır. Dilekçeyi vermenizin ardından 7 gün içerisinde kartınızın iptali gerçekleşir. Fakat ileride aynı kartı yeniden kullanamayacağınızı bilmenizde fayda var. Bir süreliğine kartınızı kapatmak istiyorsanız bu durumda banka şubesinde kredi kartı kapatma dilekçesi vermelisiniz, iptal dilekçesi değil!
Eğer kredi kartı iptali nasıl yapılır sorusunun yanıtını merak ediyorsanız banka şubesine mesai saatleri içerisine giderek dilekçe vermeniz yeterli olacak. Ardından banka bu dilekçeyi işleme alıyor ve az önce de söz ettiğimiz gibi 7 günde kredi kartınız iptal ediliyor. Bu arada artık kredi kartı kapatma ücreti ödenmediği bilgisini de bilmeyenler için aktaralım. Bir dönem kartını kapatmak ya da iptal etmek isteyenlerden belirli bir meblağ talep ediliyordu. Fakat artık bankalar bu ücreti almıyor.
Kredi Kartı Kapatma Kredisi Kullanabilirsiniz!
Eğer kredi kartınız çalınırsa ya da kaybolursa kredi kartı nasıl iptal edilir diyerek dilekçe vermeden önce mutlaka bankanızın müşteri temsilcisini arayın. Bu sayede müşteri temsilcisi kartınızın hemen kullanım dışı kalmasını sağlayacaktır. Kartın özellikle çalınması halinde bu işlemi hemen yapmanızda fayda var.
Borcunuzun tamamını ödeyerek kartınızın iptal edilmesini ya da kapatılmasını istiyorsanız bu durumda bankalar tarafından sunulan kredi kartı kapatma kredisi kullanılabilir. Fakat kredi borcunuzu net bir şekilde öğrendikten sonra kredi kullanımı için başvuru yapmanızı öneririz. Kart kullanıcıları genellikle kart borçlarının meblağına dair yanılıyor. Unutulan tek bir taksit bile faiz işlemesine neden olabilir. Tüm borcunuzu öğrenmeniz işte bu nedenle büyük önem taşıyor.
Banka Kredi Kartımı İptal Etmiyor!
Kredi kartı kullanıcılarının genellikle yaşadığı bir sorun olan bankanın kredi kartı kapatma ya da iptal etme işlemini yapmaması aslında paniğe kapılmanızı gerektirecek bir durum değil. Öncelikle bankaların kredi kartınızın kapatılmasını istemeniz ya da kredi kartı iptali işlemi için başvuruda bulunmanız durumunda bunu reddetme haklarının olmadığını belirtmekle başlayalım.
Banka Kartları ve Kredi Kartları Yönetmeliği kapsamında bankalar 7 gün içerisinde kredi kartınızı kapatmak ya da iptal etmek durumundadır. Bu nedenle öncelikle 7 gün beklemeniz gerektiğini hatırlatalım. Bu sürenin başlaması için kredi kartı iptali nasıl yapılır sorusunun yanıtını da biliyor ve gerekli başvuruyu yapmış olmanız gerekiyor. Sadece telefonla kartınızın iptalini istemeniz durumunda bu 7 günlük süre başlamaz.
Banka şubelerine giderek kredi kartı nasıl iptal edilir sorusunun yanıtı olan kapatma ya da iptal dilekçesi vermeniz gerekiyor. Dilekçeyi vermenizin üzerinden 7 gün geçtikten sonra banka kredi kartınızı kapatmıyor ya da iptal etmiyorsa, talepte bulunduğunuzu kantılar nitelikteki belge ile birlikte bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ilgili birimine şikayet dilekçesi verebilirsiniz. Bu sayede banka hakkında yasal süreç başlayacaktır.
Bu arada kredi kartı iptal dilekçesi ile kredi kartı kapatma dilekçesi farklıdır. Eğer bankanın kredi kartınızı bir süre sonra yeniden kullanıma açmasını isteyecekseniz kapatma dilekçesi vermelisiniz. Ancak kalıcı olarak kredi kartını kapatmak istiyorsanız bu durumda iptal dilekçesi vermelisiniz.
Bankalar Kredi Kartı Kapatma Ücreti Alıyor mu?
En çok merak edilen hususlardan biri de bankaların kredi kartı kapatma ücreti alıp almadığıdır. Bankalar artık bu işlem için ücret talep etmiyor. Ancak yine de başvuru yaptığınızda banka sizden ücret talep ederse kartınızın iptal ya da kapatma sürecinin başlaması için ödeme yapın. Sonrasında hukuki yollara başvurmanız durumunda ödediğiniz ücreti faizi bile birlikte geri alabilirsiniz.
Son olarak kredi kartı kapatma kredisi kullanabileceğiniz bilgisini de aktaralım. Fakat bankalar farklı faiz oranları ve farklı vade seçenekleri sunuyor. İnternetten araştırmanız durumunda ideal bir seçenek sunan bankaya kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Toplam kredi kartı borcunuzu hesaplarken ileride ödemeniz gereken taksitleri de hesaplamayı unutmayın.
Bazı bankalarda bu kredi borç kapatma kredisi olarak isimlendiriliyor. Eğer bankanın kredi ürünleri arasında kredi kartı kapatma kredisi seçeneğini göremezseniz borç kapatma kredisi seçeneğine tıklayın. Ayrıca kartınızı kapatmak için mutlaka tüm borcunuzu ödemek zorunda değilsiniz. Bankanız her ay size hesap ekstresi göndermeye devam etmek zorundadır. Kartınız kapandıktan sonra da ödemelerinizi düzenli şekilde yapabilirsiniz.